Simpozionul Național Studențesc „Exegeza și ermineutica biblică în operele Sfinților Capadocieni”

Friday, 06 February 2009 23:24
Print
Denumirea manifestării Simpozionul Național Studențesc „Exegeza și ermineutica biblică
în operele Sfinților Capadocieni”
Organizator Catedra de Istorico-Biblice
Persoana de contactConf.univ.dr Mihai Vladimirescu
Perioada și locul de desfășurare 18-20 mai 2009, Mânăstirea Tismana
Pagina web a manifestării http://teologie.central.ucv.ro/
Adresa de contact This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Cu deosebită bucurie vă facem cunoscută intenţia Facultăţii de Teologie din Craiova de a organiza, din nou, la Mănăstirea Tismana, în perioada 18-20 Mai 2009, un simpozion naţional studenţesc cu tema Exegeza și ermineutica biblică în operele Sfinților Părinți Capadocieni. Proiectul acestui simpozion este sugerat de hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii noastre, care la propunerea Preafericitului Patriarh Daniel, a proclamat anul 2009 – An comemorativ omagial al Sfântului Vasile cel Mare și al celorlalți Sfinți Capadocieni. De asemenea, întrunirea propusă de Facultatea noastră are în vedere continuitatea unor astfel de manifestări științifice începute anul trecut în aceeași locație și în același domeniu de cercetare – Sfânta Scriptură. Temeiul acestor dezbateri este bine știut pentru toți profesorii, studenții și cercetătorii teologi întrucât preocuparea fiecărui fiu și fiecărei fiice a Bisericii este în primul rând cunoașterea lui Dumnezeu și a descoperirilor Sale.

Lucrările trebuie elaborate de fiecare student în parte sub îndrumarea unui cadru didactic universitar. Studiile bine alcătuite vor fi trimise, in extenso, până la data de 12.04.2009, la următoarea adresă de email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it . De la fiecare Facultate de Teologie din ţară se recomandă să fie trimise un număr de trei sau patru lucrări. Studenții care vor fi selectați de către o comisie a Facultății noastre vor fi invitați să-și susțină studiile în cadrul acestui simpozion, în zilele 18-20 Mai. Organizatorii asigură transportul, cazarea și masa participanților.

 

 

 

Aparitia volumului ce reuneste studiile prezentate la Simpozionul National Studentesc "Exegeza si ermineutica biblica in operele Sfintilor Parinti Capadocieni"

 

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, la Editura Mitropolia Olteniei a apărut volumul „Exegeză şi ermineutică biblică în operele Sfinţilor Părinţi Capadocieni”. Volumul, coordonat de Conf. Univ. Dr. Mihai Valentin Vladimirescu, de la Facultatea de Teologie din Craiova, este tipărit în condiţii grafice excepţionale şi reuneşte studiile prezentate la Simpozionul Naţional Studenţesc „Exegeza şi ermineutica biblică în operele Sfinţilor Părinţi Capadocieni”, organizat de Arhiepiscopia Craiovei şi Facultatea de Teologie din Craiova, la Sfânta Mănăstire Tismana, în perioada 18-20 mai 2009.

În „Cuvânt înainte”, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Prof. Univ. Dr. Irineu, Decanul Facultăţii de Teologie din Craiova, arată că „simpozionul de la Tismana şi-a propus să antreneze astfel creativitatea şi puterea de sinteză a  studenţilor, angajând dezbateri teologice într-un mod academic. De asemenea, prin lucrările alcătuite s-a oferit posibilitatea promovării legăturilor dintre studenţii şi profesorii de teologie din ţară. Din acest motiv, cu toţii, Ierarhi, preoţi şi studenţi am crezut şi credem că învăţământul teologic universitar trebuie să promoveze cercetarea ştiinţifică, orientarea spirituală practică şi să corespundă deplin exigenţelor misionare actuale ale Bisericii noastre Ortodoxe”.

Volumul cuprinde, înainte de cele douăzeci şi şase de studii, mesaje ale unor prestigioase cadre universitare din învăţământul teologic superior românesc. Astfel, în mesajul său de binecuvântare, Înaltpreasfinţitul  Prof. Univ. Dr. Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului şi Decanul Facultăţii de Teologie din Sibiu remarcă faptul că Simpozionul de la Tismana a reprezentat „o posibilitate unică pentru studenţii teologi din întreaga ţară de a-şi exprima scriptic dragostea pentru teologia biblică şi a-şi demonstra capacitatea de expunere a unei lucrări într-o ambianţă ştiinţifică, tinerească”.