Prezentare


Facultatea de Teologie Ortodoxă are statut de instituţie de învăţământ superior de stat acreditată să funcţioneze în cadrul Universităţii din Craiova. Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii din Craiova a luat fiinţă la 1 octombrie 1992, în baza Protocolului dintre Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei şi Patriarhia Ortodoxă Română (nr. 9870/30.05.1991), prin Ordinul Ministrului Învăţământului şi Ştiinţei nr. 918/ 30.01.1992, aflându-se sub dublă jurisdicţie, cea a Mitropoliei Olteniei şi a Universităţii din Craiova.

Începând cu anul universitar 1992-1993, în cadrul Facultăţii de Teologie Ortodoxă au funcţionat două specializări: Teologie ortodoxă pastorală şi Teologie ortodoxă – Litere. În anul universitar 1994-1995, ia fiinţă specializarea Teologie ortodoxă – Asistenţă socială.

Începând cu 1 octombrie 2011Facultatea de Teologie a preluat în componenţa sa departamentele de Istorie, Relaţii Internaţionale şi Studii Europene din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Sociale, cu specializarea PIPP din cadrul Facultăţii de Litere şi cu specializarea PIPP din cadrul Facultăţii de Litere – filiala din Dr. Tr. Severin, devenind, astfel, Facultatea de Teologie, Istorie şi Ştiinţe ale Educaţie din Craiova.


Din 1 octombrie 2012 Facultatea de Teologie, Istorie şi Ştiinţe îşi schimbă titulatura în Facultatea de Teologie Ortodoxă, având în componenţa sa Departamentul de Teologie.

În momentul de faţă, Departamentul de Teologie arepatru specializări la nivel de licență (Teologie ortodoxă pastorală; Artă sacră; Arte plastice-pictură și Arte plastice-sculptură) și trei programe de master: Teologie și cultură (domeniul Teologie), Conservare și restaurare și Pictură Explorări Cromatice (domeniul Arte vizuale). Amintim de asemenea că în cadrul Facultății de Teologie din Craiova funcționează din anul universitar 2015-2016 Școala Doctorală „Sfântul Nicodim”, având în prezent 8 conducători de doctorat.

Clădirea în care funcționează Facultatea de Teologie Ortodoxă este în proprietatea Arhiepiscopiei Craiovei și dată în folosință UCV prin Contract de comodat. Facultatea dispune de spații pentru activități didactice/ aplicative/ laboratoare cu dotarea corespunzătoare pentru toate disciplinele din planul de învățământ ale programului Teologie și cultură. Baza materială asigură pregătirea teoretică a studenţilor, masteranzilor şi doctoranzilor la standardele actuale ale învăţământului şi cercetării în corelație cu misiunea și obiectivele asumate prin programele de studii, tipul de masterat și specificul disciplinelor din planurile de învățământ.


Universitatea din Craiova dispune de o bibliotecă centrală cu un fond de carte impresionant, dotată cu mai multe săli de lectură. La rândul său, Facultatea de Teologie Ortodoxă dispune de o bibliotecă proprie al cărei fond de carte se concentrează pe lucrările din domeniile Teologie și Arte Vizuale. Și această bibliotecă dispune de sală de lectură. Studenții au acces liber la biblioteca centrală a universității, la biblioteca facultății, ca de altfel la toate bibliotecile facultăților din cadrul UCV. Fondul de carte al bibliotecii facultății acoperă nevoile pentru fiecare student aflat într-un an de studiu. De asemenea, UCV oferă acces la baze de date prin intermediul cărora se pot căuta și accesa articole științifice și alte resurse bibliografice și de cercetare (http://biblio.central.ucv.ro/). La nivelul bibliotecii FTO, există un număr suficient de abonamente la publicații și periodice românești și străine, corespunzător misiunii și obiectivelor asumate de programul de studii. Cu toate că programul supus evaluării este în limba română, totuși acesta beneficiază de resurse de studiu disponibile în limbile de circulație internațională, cu precădere engleză și franceză. Utilizând adresele de mail instituțional, cadrele didactice și  studenții Universității din Craiova pot accesa baze de date abonate prin intermediul Platformei Anelisplus: Science Direct Freedom Collection, SpringerLink Journals, Wiley Online Library Journals, Taylor&Francis Journals, Cambridge Journals, Oxford Journals, EBSCO Academic Search Ultimate, IEEE/IET Electronic Library  (IEL),MathSciNet – American Mathematical Society,  American Institute of Physics Journals, CAB Abstracts with Fulltext, Clarivate Analytics (Web of Knowledge) etc.

În domeniul Teologie Ortodoxăliniile directoare privind modificarea curriculei sunt elaborate de către Sinodul BOR în colaborare şi parteneriat cu Ministerul Educaţiei (a se vedea Protocolul interinstituţional nr. 9217/29.05.2014, dintre Ministerul Educaţiei Naţionale, Patriarhia Română şi Secretariatul de Stat pentru Culte cu privire la predarea disciplinei Religie – cultul ortodox, în învăţământul preuniversitar şi la organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar).


Planurile de învățământsunt concepute prin consultarea mediului academic, care se pronunță la nivelul Consiliului Departamentului, Consiliului Facultății, Consiliul de Administrație al UCV și Senatului Universității. Realizarea planurilor se face prin respectarea principiul continuității, dar și al învățării active și conștiente. Astfel, competențele dobândite în timpul studiilor de licență asigură baza pentru acumularea de noi competențe și deprinderi la nivelul studiilor de masterat. Pentru Facultatea de Teologie Ortodoxă, principalul angajator este Mitropolia Olteniei, care prin cele două arhiepiscopii și cele două episcopii (Arhiepiscopia Craiovei, Arhiepiscopia Râmnicului, Episcopia Severinului și Strehaiei, Episcopia Slatinei și Romanaților) integrează pe piața muncii absolvenții programului de studii supus evaluării. Periodic, între facultate și Mitropolia Olteniei au loc întâlniri pentru monitorizarea şi evaluarea programelor de studii. Dintre reprezentanții angajatorilor care au fost consultați în elaborarea planurilor de învățământ, unii sunt absolvenții programului de studii supus evaluării și/sau cadre didactice ale facultății.