Facultatea de Teologie Ortodoxă - Universitatea din Craiova

Departamentul de Teologie

Monday
Mar 20th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Evenimente Praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova

Praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova

E-mail Print PDF

Evenimentele dedicate Hramului Facultății de Teologie Ortodoxă au început în dimineața zilei de 30 ianuarie cu Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită la Altarul Catedralei Mitropolitane ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie -Izvorâtorul de Mir" din Craiova de Înaltpreasfinţitul Părinte Acad.Prof.Univ.Dr IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, alături de Înaltpreasfinţitul Părinte Dr VARSANUFIE, Arhiepiscopul Râmnicului și Preasfințitul Părinte Conf.Univ.Dr NICODIM, Episcopul Severinului și Strehaiei, înconjuraţi de soborul părinţilor profesori.

Şi anul acesta, hramul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova a fost un prilej de aleasă recunoştinţă şi mulţumire aduse către Sfinţii Trei Ierarhi: Vasilie cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, patronii învăţământului teologic universitar din Biserica Ortodoxă Română. Cu această ocazie, evenimentele festive au fost încununate de Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, săvârşită de Catedrala Mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie - Izvorâtorul de Mir” din Craiova. Aici, profesorii şi studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cetatea Băniei, au adus cinstire ocrotitorilor duhovniceşti, în frunte cu IPS Acad. Prof.Univ.Dr IRINEU şi cu arhiereii olteni, membrii ai Sinodului Mitropolitan. După Slujba Euharistică, festivităţile au continuat în aula „Mitropolit Nestor Vornicescu”, unde s-au rostit o serie de alocuţiuni şi s-a prezentat bilanţul academic pe anul 2019. În acest context, pr. conf. univ. dr. Nicolae-Răzvan STAN, Decanul Facultăţii, a prezentat lista activităţilor realizate în 2019 și a anunțat perspectivele anului calendaristic ce tocmai a început, iar pr. asist. univ. dr. Ștefan-Mădălin PETRE a rostit un panegiric în cinstea Sfinţilor Trei Ierarhi. La finele întâlnirii, a luat cuvântul IPS Părinte Mitropolit IRINEU, care a mulţumit arhiereilor prezenţi, corpului profesoral şi studenţilor Facultăţii pentru participare şi pentru întreaga jertfă aşezată în slujba învăţământului universitar teologic.După întâlnirea festivă, participanţii au putut lua parte la vernisajul expoziției „Satul românesc, de la peisaj la mesaj, de la trecut, la prezent şi viitor”, organizat de profesorii şi studenţii de la programele de studii din domeniul Arte Vizuale, în cadrul Muzeului de Artă Eclesială al Facultăţii. Praznicul Sfinţilor Trei Ierarhi s-a încheiat cu tradiţionala agapă frăţească.

Înfiinţată în anul 1992, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Nestor Vornicescu, înalta instituţie de învăţământ univeristar teologic din Cetatea Băniei îşi deschide astăzi porţile pentru noile generaţii de slujitori ai sfintelor altare, pentru viitorii dascăli şi misionari ai Bisericii Ortodoxe Române. Sub conducerea şi binecuvântarea IPS Părinte IRINEU, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, prestigioasa instituţie de învăţământ teologic de rang universitar duce mai departe o frumoasă tradiţie, împodobită cu numeroase realizări şi împliniri. La loc de cinste am putea număra înfiinţarea noului sediu al facultăţii, din strada Brestei nr. 24, unde învaţă astăzi studenţii de la specializările și programele de masterat din domeniile Teologie și Arte Vizuale şi doctoranzii din domeniul Teologie. Toate realizările administrative fac dovada faptului că preocuparea pentru învăţământul universitar teologic în Cetatea Băniei din ultimele două decenii a crescut mult în rândul credincioşilor olteni şi nu numai. Mai mult, prin toate acestea, glasul Bisericii Ortodoxe se face auzit în toate colţurile lumii.


A consemnat,

Pr.Lect.univ.dr Ioniţă Apostolache