Facultatea de Teologie Ortodoxă - Universitatea din Craiova

Departamentul de Teologie

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Evenimente Anunţ susţinere publică teză de doctorat, Iunie 2013

Anunţ susţinere publică teză de doctorat, Iunie 2013

E-mail Print PDF

 

Luni, 10 Iunie 2013, începând cu ora 1000, la Sala Doctoranzilor din cadrul Centrului de Restaurare, Conservare Patrimoniu şi Vizualizare al Facultăţii de Teologie Ortodoxă, str.Brestei, nr.24, Părintele Diacon Ioniţă Apostolache a susţinut, în şedinţă publică, teza de doctorat intitulată „Hristologie şi mistică în teologia siriană”.

Lucrarea a fost elaborată sub coordonarea ştiinţifică a Înaltpreasfinţitului Părinte Decan Prof.Univ.Dr Irineu Ion Popa iar comisia de susţinere a fost prezidată de Pr.prof.univ.dr Constantin Pătuleanu. Membrii evaluator ai tezei de doctorat au fost Pr.prof.univ.dr Ştefan Buchiu, Decanul Facultăţii de Teologie „Iustin Patriarhul” din Bucureşti, Pr.Conf.univ.dr Nicolae Moşoiu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Andrei Şaguna“ din Sibiu şi Pr.Conf.univ.dr Picu-Nelu Ocoleanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.

După prelegerea susţinută în faţa comisiei şi a asistenţei numeroase, lucrarea „Hristologie şi mistică în teologia siriană” a primit avizul favorabil al comisiei iar Părintelui Diacon Ioniţă Apostolache i s-a conferit titlul de Doctor în Teologie.

În referatul de prezentare, coordonatorul ştiinţific al tezei de doctorat, Înaltpreasfinţitului Părinte Decan Prof.Univ.Dr Irineu Ion Popa, a făcut o trecere în revistă a principalelor argumente care conferă valoare şi autenticitate lucrării părintelui diacon Ioniţă Apostolache. Autorul şi-a propus să scoată la lumină principalele elemente ale teologiei şi misticii siriene, în mare parte neabordate până acum în vreo lucrare de asemenea proporţii în limba română. În realizarea acestui scop au fost adunate laolaltă texte traduse, adaptate şi comentate de teologi consacraţi din Răsărit şi din Apus, urmărind totodată derularea sistematică şi cronologică a controverselor dogmatice din Siria, un areal inepuizabil de resurse spirituale, un loc în care creştinismul a călătorit adesea de la glorie la agonie, de la înflorire la ruină. Lucrarea este rodul unui studiu duhovnicesc şi ştiinţific deosebit, o prezentare dogmatică, istorică şi mistică a problemelor doctrinare din Siria creştină. În mod cu totul deosebit trebuie apreciat stilul mistic dar şi ştiinţific al tezei, părintele Ioniţă reuşind să argumenteze şi să apere problemele importante ale teologiei hristologice. Printr-o amplă documentare ştiinţifică, a putut să depisteze cele mai bune căi de investigare duhovnicească prin care a ajuns la concluzii pertinente şi obiective cu privire la dezbaterile dintre şcoala antiohiană şi cea alexandriană. Metoda principală de lucru folosită în elaborarea tezei este analiza textelor scrierilor Sfinţilor Părinţi, a scriitorilor bisericeşti, precum şi a misticilor sirieni şi nestorieni, a precizat IPS Irineu. De asemenea, membrii evaluatori au prezentat referate de apreciere, subliniind originalitatea tezei susţinute.

La finalul şedinţei publice, Părintele Diacon Ioniţă Apostolache s-a declarat conştient de responsabilităţile sporite care îi sunt conferite prin atribuirea titlului academic de doctor în teologie: Sunt conştient de responsabilitatea pe care o am începând de astăzi faţă de Biserică, faţă de semenii mei. Trebuie să înmulţesc învăţătura pe care am primit-o şi pentru alţii, să propovăduiesc Cuvântul lui Dumnezeu pentru toţi cei care au nevoie să-L pună la inimă pentru a putea merge pe calea Adevărului şi a Vieţii pe care ne-a deschis-o Mântuitorul Iisus Hristos.