Facultatea de Teologie Ortodoxă - Universitatea din Craiova

Departamentul de Teologie

Thursday
Apr 25th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Evenimente Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa Doamnei Prof.univ.dr Elena Zamfir

Decernarea titlului de Doctor Honoris Causa Doamnei Prof.univ.dr Elena Zamfir

E-mail Print PDF

Joi, 9 Iulie 2009, orele 10.30, la Casa Universitarilor, sala "Mihai Eminescu", Facultatea de Teologie a acordat titlul de Doctor Honoris Causa Doamnei Prof.univ.dr Elena Zamfir, de la Facultatea de Sociologie si Asistenta sociala, Universitatea din Bucuresti.


Fragmente din Laudatio rostit de Prodecan Prof.univ.dr Pavel Chirila:

Doamna Prof.univ.dr Elena Zamfir s-a născut la data de 17 mai 1943. Şi-a efectuat studiile la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Filosofie, susţinând în 1966 licenţa în filosofie cu teza „Teoria convergenţei sistemelor din perspectiva societăţilor industriale şi postindustriale (Raymond Aron, D.Bell)”. În 1972 obţine titlul de Doctor în filosofie cu o teză de epistemologia ştiinţelor sociale:  „Modelul sistemic în sociologie şi antropologia culturală”.

In 1966 îsi începe cariera universitara la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti. Din 1992 susţine cursuri la Facultatea de Sociologie şi Asistenţa socială din Bucureşti, iniţial conferenţiar asociat, apoi cadru didactic titular, iar din 1993 şi până în prezent, ca profesor universitar.

A desfăşurat stagii de pregătire în SUA, Anglia, Spania, Olanda, Norvegia, Suedia în domenii precum: psihologie socială – aspecte ale dinamicii de grup, asistenţă socială – teorie, servicii sociale, administrarea comunitară a justiţiei, management şi politici sociale în asistenţa socială. A realizat stagii de documentare în politici sociale, managementul serviciilor de asistenţă socială şi a fost invitată ca visiting profesor în universităţi şi instituţii din Anglia, Olanda, Italia, SUA, Norvegia, Franţa, Grecia, Japonia, Maroc, Luxemburg, China, Ungaria,  Canada, Elveţia, Austria, Republica Dominicană.

Activitatea publicistică a Doamnei Prof.univ.dr Elena Zamfir cuprinde 39 de cărţi de autor şi co-autor, din care 14 de autor şi 25 de co-autor şi coordonator, 65 de studii în volume şi reviste de specialitate, 16 rapoarte naţionale şi internaţionale, peste 20 de participări la manifestări ştiinţifice internaţionale cu prezentări comunicări, participare  panel, intervenţii sau moderator.

În cei 43 de ani de activitate didactică universitară, Doamna Prof. univ. dr. Elena Zamfir a predat cursuri de: Psihologie socială aplicată, Psihosociologia cooperării şi conflictului; Sistemul de asistenţa socială, Politici sociale pentru familie şi copil. Abordare comparativă, Politici de incluziune  socială, Diagnoza problemelor sociale şi dezvoltare comunitară; Teorii privind egalizarea de şanse; Standarde profesionale ale asistenţei sociale, Evaluare şi monitorizare în asistenţă socială, Psiho-sociologia organizaţiilor, Epistemologia şi metodologia cercetării în ştiinţele socio-umane.

Doamna Profesor univ.dr Elena Zamfir a avut o contributie hotaratoare in  reînvierea profesiei de asistent social, după 25 de ani de întrerupere. Domnia sa a coordonat elaborarea planului de învăţământ şi a programelor analitice pentru specializarea Asistenţă socială, întâi la nivel de colegiu, apoi din 1992 pentru facultate si, după noi eforturi, a obtinut introducerea la Universitate din Bucureşti a programelor de master şi doctorat. De asemenea a contribuit la stabilirea tipurilor de activităţi şi a noului statut al asistentului social, elaborarea codului deontologic al asistentului social; elaborarea standardelor profesionale în asistenţă socială şi aplicarea lor în procesul de funcţionare şi autorizare a învăţământului de asistenţă socială.

A colaborat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru evaluarea şi monitorizarea sistemului de asistenţă socială, pentru elaborarea cadrului legislativ al asistenţei sociale şi propuneri de reformă a sistemului de protecţie şi asistenţă socială, ca membră în Comisii de Evaluare şi Politici de incluziune socială, de dezvoltare a programelor de formare la nivel universitar.

A coordonat 23 programe structurate de cercetare academică  internaţionale şi  naţionale. Ca expert naţional şi internaţional în domeniul asistenţei sociale şi politicilor pentru familie şi copil, domnia sa a colaborat cu Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru evaluarea şi monitorizarea sistemului de asistenţă socială, pentru elaborarea cadrului legislativ al asistenţei sociale şi propuneri de reformă a sistemului de protecţie şi asistenţă socială, ca membră în Comisii de Evaluare şi Politici de incluziune socială, de dezvoltare a programelor de formare la nivel universitar.

În 1991 a înfiinţat Asociaţia Română pentru Promovarea Asistenţei Sociale, a cărei preşedintă este, organizaţie guvernamentală care s-a implicat activ în procesul de elaborare a legislaţiei în domeniu şi a sprijinit elaborarea politicilor sociale privind grupurile şi persoanele cu risc crescut. Asociaţia a dezvoltat şi un complex proces de cooperare internaţională cu asociaţii similare din ţările europene şi a SUA, devenind din 1993 membră a Federaţiei Internaţionale de Asistenţă Socială în urma unei activităţi bogate desfăşurate atât în plan naţional, cât şi internaţional.

În perioada 1996-1998 a deţinut funcţia de Director General Agenţia Naţională Socrates, MECT, fiind primul director a acesteia, iar între anii 2001 şi 2005 a fost  Director General în MEC al Direcţiei Generale de Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană.

A avut o activitate sustinuta de expertiză ştiinţifică la nivel internaţional desfăşurată în comisii de specialitate în cadrul organismelor internaţionale, finalizată în rapoarte internaţionale, documente internaţionale oficiale, studii publicate în limba română şi engleză, ca expert ONU, UNICEF, ILO (International Labor Organization), UNDP (United Nations Development Programme)