Facultatea de Teologie Ortodoxă - Universitatea din Craiova

Departamentul de Teologie

Thursday
May 02nd
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Evenimente Susţinere doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă - Octombrie 2013

Susţinere doctorat la Facultatea de Teologie Ortodoxă - Octombrie 2013

E-mail Print PDF

UNIVERSITATEA DIN CRAIOVA
FACULTATEA DE TEOLOGIE ORTODOXĂ
ŞCOALA DOCTORALĂ DE ŞTIINŢE SOCIO-UMANE
DOMENIUL TEOLOGIE

Marţi, 15 octombrie 2013, începând cu ora 10.00, în şedinţa publică desfăşurată la Sala Doctoranzilor, din cadrul Centrului de Restaurare, Conservare Patrimoniu şi Vizualizare al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Craiova, a avut loc susţinerea tezei de doctorat, cu titlul „Sfânta Euharistie – Taina nemuririi. Rolul ei în creşterea duhovnicească a credincioşilor”, de către Domnul Gomboş Stelian Titus, sub coordonarea ştiinţifică a Înaltpreasfinţitului Părinte Decan, IPS Prof.univ.dr Irineu Popa.

Şedinţa a fost prezidată de către Pr.Prof.univ.dr Constantin Pătuleanu iar membrii referenţi au fost Pr.Prof.univ.dr Tache Sterea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti, Pr.Prof.univ.dr Valer Bel de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi Pr.Conf.univ.dr Picu-Nelu Ocoleanu, de la Faculatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.

Prin referatul susţinut cu privire la teza de doctorat  „Sfânta Euharistie – Taina nemuririi. Rolul ei în creşterea duhovnicească a credincioşilor”, IPS Părinte Decan, Prof.univ.dr Irineu Popa, coordonatorul tezei, a apreciat creşterea valorică a tezei doctorandului în raport cu primii ani de cercetare. După ce a prezentat structura lucrării, IPS Părinte Irineu a făcut mai multe aprecieri legate de contribuţia autorului la conturarea ştiinţifică a temei, punând în balanţă plusurile şi minusurile alcătuirii sale. „Autorul a adus în prim plan stadiul cercetării temei respective pentru a stabili foarte clar unde se poziţionează în prezent cercetarea în legătură cu subiectul propus. Totodată, a dezvoltat subiectul bazându-se nu numai pe lucrări generale, ci mai ales pe cercetarea surselor şi a lucrărilor de bază ale teologiei euharistice. Astfel, o mulţime de izvoare şi documente de bază au fost cercetate fie în limba română, fie în alte limbi străine. Deci munca de cercetare a autorului se îndreaptă spre viaţa Bisericii, examinând fenomenologia euharistică şi felul în care Biserica noastră Ortodoxă a ştiut să transmită fiilor şi fiicelor ei evlavia şi experienţa harică dobândită de la Mântuitorul şi transmisă prin Sfinţii Apostoli, până în zilele noastre.

Prin această  prezentare oricine poate lua act de conţinutul divino-uman al învăţăturii noastre de credinţă, dar şi de felul cum credinciosul trebuie să se prezinte înaintea lui Dumnezeu, ca să ia iertare de păcate şi sfinţenie. În virtutea acestui fapt, Sfânta Scriptură şi Sfinţii Părinţi, învăţătorii şi purtătorii de har ai Bisericii, ne sunt călăuzitori şi îndrumători în Biserica Dreptmăritoare pentru dobândirea Mântuirii”, a spus IPS Părinte Irineu.

După prezentarea raportului Profesorului coordonator, au luat cuvântul Pr.Prof.univ.dr Tache Sterea, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti şi Pr.Conf.univ.dr Picu-Nelu Ocoleanu, de la Faculatea de Teologie Ortodoxă din Craiova. Având în vedere că Pr.Prof.univ.dr Valer Bel, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, nu a putut fi prezent, conform regulamentului, Preşedintele comisiei, Pr.Prof. univ.dr Constantin Pătuleanu, a dat citire referatului alcătuit de către acesta.

După prezentarea referatelor, candidatul a prezentat conţinutul lucrării şi a justificat principalele probleme dezvoltate în cuprins. Lucrarea de doctorat cu titlul „Sfânta Euharistie – Taina nemuririi. Rolul ei în creşterea duhovnicească a credincioşilor”, alcătuită de către Domnul Stelian Titus Gomboş, se găseşte structurată pe şase capitole, având la început cuprinsul şi introducerea, iar la sfârşit anexele şi bibliografia, însumând 335 de pagini.

La finalul şedinţei publice, comisia s-a retras pentru deliberare, şedinţa fiind reluată pentru prezentarea concluziilor finale. Rezultatul acestora a fost acceptarea în unanimitate ca teza de doctorat prezentată să obţină Calificativul Foarte Bine iar Domnul Stelian Titus Gomboş să fie propus pentru acordarea titlului ştiinţific de Doctor in Teologie.