Facultatea de Teologie Ortodoxă - Universitatea din Craiova

Departamentul de Teologie

Sunday
Oct 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Manifestări ştiinţifice Simpozionul Național ”Constantin Noica”, Ediția a XVI-a, 26-28 Septembrie 2024, Mânăstirea Lainici

Simpozionul Național ”Constantin Noica”, Ediția a XVI-a, 26-28 Septembrie 2024, Mânăstirea Lainici

E-mail Print PDF


Mănăstirea Lainici a găzduit, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, cea de a XVI-a ediție a Simpozionului Național „Constantin Noica”. Organizat în perioada 27-29 septembrie de Academia Română, prin Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu Motru”, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova, evenimentul de anul acesta a avut ca temă de dezbatere „Povestiri despre om …”, cu referire la cunoscuta lucrare semnată de marele filosof și gânditor român.
Peste 30 de profesori și cercetători de la mai multe instituții de prestigiu academic din întreaga țară s-au reunit la Mănăstirea Lainici, în județul Gorj, pentru a lua parte la cea de a XVI-a ediție a Simpozionului Național „Constantin Noica: Povestiri despre om …”. Evenimentul de deschidere a avut loc vineri, 27 septembrie, în sala de conferințe a Sfintei Mănăstiri Lainici, unde organizatorii au prezentat mesajele oficiale de apreciere. Primul între ele a fost „Cuvântul de binecuvântare” al IPS Părinte Mitropolit Irineu, în care s-a apreciat contribuția esențială a lui Constantin Noica în îmbogățirea spirituală a culturii și filosofiei românești. „Tema întâlnirii de anul acesta reflectă cum nu se poate mai bine preocupăriele marelui om de spirit român, filosoful și gânditorul creștin Constantin Noica, cu privire la problema antropologică. În fapt Povestiri despre om, titlul cunoscutei lucrări semnate de marele magistru, vine să lămurească o realitate complexă a vieții noastre lăuntrice, cântărită în special din perspectiva filosofică, însă cu extensii și convergențe în spectrul și interpretarea teologică… Putem spune astfel că filosofia lui Constantin Noica se găsește în convergență cu marile filosofii ale omului din secolul XX. Cu alte cuvinte, tehnica, în forma devenirii sale concrete, se raportează implicit „la o tinerețe fără bătrânețe şi viață fără de moarte”, adică la o prelungire de viață care să nu aibă conținut corespunzător pentru om, cum duce la atâtea mijloace care nu slujesc un scop lămurit, dar devin ele însele scopuri, şi sunt atunci de repudiat ca atare, pentru că mistifică ideea de scop uman. În rezumat, elementul cheie al diferențierii conceptuale dintre gândirea și spiritul românesc se descoperă prin orientarea contemplativă spre eternitate”, a menționat IPS Părinte Mitropolit în „Cuvântul de binecuvântare”.
În continuare, conf.univ.dr. Dominic Georgescu, responsabil principal în organizarea evenimentului, a prezentat pe scurt cele mai noi apariții editoriale dedicate legăturii de suflet dintre regretatul om de cultură, acad. Alexandru Surdu, și Constantin Noica. La rândul său, părintele arhim. Ioachim Pârvulescu, starețul Mănăstirii Lainici, a transmis participanților un mesaj de bun venit. Prezent la rândul său la evenimentul de deschidere, pr. conf. univ. dr. Adrian Ivan, Decanul Facultății de Teologie din Craiova, a transmis participanților aprecieri colegiale și i-a asigurat de tot sprijinul în desfășurarea activității. La rândul său, conf. univ. dr. Dominic Georgescu a dat citire mesajului transmis de Prof.univ.dr. Viorel Viezureanu, directorul Institutului de cercetare „Constantin Rădulescu Motru” al Academiei Române și decanul Facultății de Filosofie din București.
Printre participanți amintim pe: Prof.univ.dr. Ioan Biriș, de la Universitatea de Vest din Timișoara; Prof.univ.dr. Ionel Bușe, Universitatea din Craiova, Prof.univ.dr. Ion Dur, Centrul Universitar Nord din Baia Mare; Dr. Ion Militaru, Centrul „CS Nicolaescu Plopșor” din Craiova etc. Din partea Facultății de Teologie din Craiova au fost prezenți: Pr. Conf.univ.dr. Adrian Ivan, decanul facultății; Pr. Lect.univ.dr. Mihai Ciurea, prodecanul Facultății; Pr.conf.univ.dr. Ioniță Apostolache, directorul de departament; Arhid.Conf.univ.dr. Ionel Ungureanu; Pr.Lect.univ.dr. Ștefan Mădălin Petre; Pr.Lect.univ.dr. Ion Sorin Bora; Lect.univ.dr. Ana Ocoleanu.
În programul primei zile de lucru a fost inclusă conferința profesorului și filosofului francez Jean-Jacques Wunenburger, de la Universitatea „Jean Moulin” din Lyon.