Facultatea de Teologie Ortodoxă - Universitatea din Craiova

Departamentul de Teologie

Sunday
Oct 06th
Text size
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home Evenimente Gala Premiilor UAP din România pentru anul 2023

Gala Premiilor UAP din România pentru anul 2023

E-mail Print PDF

 

COMUNICAT

CONSILIUL DIRECTOR

Premiile Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2023

Miercuri 25 Septembrie 2024, s-a desfășurat la București în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, Gala Premilor Uniunii Artiștilor Plastici din România pentru anul 2023.

Au fost acordate 23 de premii celor mai merituoși artiști plastici ai anului 2023 și înmânate tituri de „Prieten al Artelor” unor personalități și instituții care s-au remarcat în susținerea culturii naționale.

Marele Premiu – Ana Lupaș

Premii de Excelență – Dorina Horătău

Premiul pentru Pictură – Alexandru Rădvan

Premiul pentru Sculptură – Alina Aldea

Premiul pentru Grafică – Mariea Petcu Chioibaș

Premiul pentru Multimedia –Ovidiu Bandalac

Premiul pentru Arte Decorative – Anca Mihăilă

Premiul pentru Design – Cristian Samfira

Premiul pentru Artă Religioasă și Restaurare – Daniel Codrescu

Premiul pentru Artă în Spațiul Public – Mircea Modreanu

Premiul pentru Scenografie – Viorica Petrovici

Premiul pentru Critică de Artă – Ruxandra Demetrescu

Premiul Consiliului Director al UAP din România – pictorii Sami Briss, Carmen Poenaru și

Vasile Fuiorea, precum și Muzeul de Artă din Constanța – manager Lelia Rus Pîrvan

Premiul Juriului –Marian Zidaru

Premiul pentru Tineret – Alexandru Ranga

Premiul pentru Diaspora – Matei Negreanu

Premiul Revistei „Arta” – Matei Bejenaru

Premiul „Ioan Atanasiu Delamare” – Ioana Aron

Premiul special BES România – Eusebiu Josan

În cadrul Galei, Uniunea Artiștilor Plastici din România a acoprdat titlul de „Prieten al Artelor” unor personalități care s-au remarcat în susținerea culturii naționale: Raluca Turcan – Ministrul Culturii, Sergiu Nistor – Consilier prezidențial, Mireille Rădoi – director al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, Florin Constantinescu – Primarul orașului Călimănești, Ramona Ioana Mezei – manager al Bibliotecii Metropolitane București și Grigore Bejan – organizatorul Taberei de Creație de la Dunavățul de Jos, jud. Tulcea.

Artistului gorjean- pictorul Vasile Fuiorea, membru al UAP din România i-a fost conferit Premiul Special al Consiliului Director al UAP din România. Vasile Fuiorea este președintele Filialei Târgu Jiu a UAP din România din anul 2013, fiind un artist plastic vizibil în plan național și internațional, autor a numeroase expoziții naționale și internaționale personale și de grup, curator al Simpozionului Internațional de Pictură “Atelierele Brâncuși” și initiator și curator al proiectelor de Arte Vizuale “Desenul post Brâncuși” și “Itinerarii Vizuale” desfășurate la Institutul Cultural Român de la Veneția și Viena, precum și al altor numeroase evenimente, cu impact în domeniul Arte Vizuale.

Din anul 2019 este Conferețiar Univ. Doctor, în cadrul Universității din Craiova, Facultatea de Teologie Ortodoxă, Domeniul Arte Vizuale, unde desfășoară activități de predare a cursurilor de specialitate la Programul Studii de Licență Arte Plastice- Pictură și la Programele Studii de Masterat Pictură -Explorări Cromatice și Conservare și Restaurare. În anul 2022 obține Abilitarea în domeniul de studii universitare de doctorat, Domeniul Arte Vizuale.

Vasile Fuiorea a obținut de-a lungul timpului mai mule premii, dintre care amintim următoarele:

2015-Premiul „Senior III al artelor plastice gorjene”, acordat de Consiliul Județean Gorj

2015-Premiul I pentru pictură pentru lucrările de pictură din tabăra de creație „Culoare și

lumină în arta plastică contemporană gorjeana “, Editia a II-a, Paleokastritza - Corfu(Grecia) acordat de Primăria Municipiului Târgu Jiu.

2015. Premiul de excelență pentru pictura în cadrul Festivalului Internațional A.R.T.E. Iași

2016. Premiul I pentru pictură pentru lucrarea „Introspecții” în cadrul Bienalei –concurs „Gheorghe Petrașcu”, ediția a XIII-a Târgoviște

2016. Premiul pentru pictură al Primăriei Piatra Neamț în cadrul Concursului Internațional de Arte Vizuale „Aurel Băieșu”

2016. Diplomă de Excelență pentru desen la Salonul Național de Plastică mică ,,Dr. Constantin Teodorescu” ediția I Bârlad 2016, Galeria de Artă ,,Nicolae. Tonițza” , Organizator Fundația Culturală ,,Dr. Constantin Teodorescu”

2017.Diplomă de Merit „Constantin Brâncusi”, oferită de UAP din România, pentru merite deosebite în organizarea Expoziției Naționale” Desenul post Brâncuși”, Ediția a II a, 15 Martie 2017, Târgu Jiu.

2017. Premiul pentru tehnică mixtă la Expoziția Internațională, Concurs de Arte Vizuale, „Empatii de pe o parte și alta a Prutului”, ediția a VII - a 2017, Galeria de Artă „Nicolae Tonitza”, Iași

2017. Premiul pentru Pictură la Bienala Naţională de Artă Contemporană „Aegyssus”, Muzeul de Artă Tulcea

2018. Premiul special al juriului acordat pentru lucrarea de pictură „Peren” ,în cadrul Bienalei Internaționale de Artă Contemporană „Nicolae Tonitza” , Ediția a II a Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad, Vaslui, România

2024 Premiu de Excelență pentru întreaga carieră artistică, oferit de organizatori în cadrul Bienalei Internaționale de Artă Contemporană „Nicolae Tonitza” , Muzeul „Vasile Pârvan”, Bârlad, Vaslui, România.

2024 Premiul Special al Consiliului Director al UAP din România, oferit în cadrul Galei Premiilor UAP din România pentru anul 2023 , București, Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” Participări în Simpozioane și Tabere de Arte Vizuale din România, Bulgaria, Republica Cehă, Austria, Grecia. Lucrări în colecții de stat și private din România, Bulgaria, Republica Cehă, Franța, Japonia, India, Austria, USA, Canada.

Consiliul Director al Filialei Târgu Jiu a UAP din România